“Защитете дребните животни”

Филмът “Защитете дребните животни” ми стана симпатичен по няколко причини. Младите Венцислав Кисьов и Филип Трифонов в главните роли, песента на Васил Найденов “Всичко ми е наред” (която е основният рефрен в лентата), копнежът по Финландия на един от героите и камео участията на Стефан Данаилов и братя Аргирови.

Гецата (Венцислав Кисьов) – обещаващ млад поет в университета, в момента е директор на училище в малко село. Пристига в София, за да търси винкел за новостроящата се автогара. След като не намира свободни легла в хотелите и в бюрото за частни квартири, се обажда на бившия си състудент Блаже (Филип Трифонов). Той отдавна е скъсал с литературата и по неговите думи сега е в света на шоубизнеса. Представя се за импресарио на всички естрадни звезди – от Лили Иванова до братя Аргирови, но изглежда, че единственият му досег с тях са плакатите по стените в жилището в Младост 3, което обитава с възрастния си баща.

За да се покаже пред приятеля си, той решава да поканят Веселина (Искра Радева) – студентската любов на Гецата, да излезе с тях. Отиват в най-скъпия нощен бар, където обсебеният по езерото Инари Блаже иска да пие само финландска водка. Веселина носи скъпи дрехи, пуши вносни цигари, омъжена е за човек с влияние, който работи в чужбина. Въпреки че е бил надеждата в университета, Гецата започва да се чувства не на място в компанията на “по-успелите” си приятели.

След като на следващия ден 10-те тона винкел за уредени, двамата състуденти потеглят за селото, където Блаже трябва да се срещне с учениците на Гецата, за да им разкаже финландските си приключения. Първоначално децата го посрещат с присмех, но той успява да ги увлече, което допълнително потиска приятеля му. Чувствайки се все повече като неудачник, той решава да организира вечеря в дома си, където да покани засуканата млада докторка Станислава, по която е увлечен. Но лекарката има други амбиции и в тях няма място за селски директор на училище.

Вечерята започва тягостно, под влиянието на алкохола започват да изплуват спомени, наченки на житейски равносметки и между Гецата и Блаже се създава напрежение.

“Защитете дребните животни” е филм за пропуснатите шансове в младостта, за това какво сме изгубили и спечелили през годините и въпреки че има и доста комични елементи, оставя някак горчивия вкус на неудовлетвореността от постигнатото. Но не всичко е в толкова черни краски – защото, както загатва и финалът на гарата – винаги ще се намери  влак, който да те отведе до твоето езеро Инари.

Режисьор на продукцията е Хаим Коен, а сценарист Теодор Янев. Премиерата е на 1 август 1988 г.

 

10 юни 2016 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: