Пънкът няма да умре и на BIFF 2019

Когато преди няколко години разбрах за пилотното издание на Международния филмов фестивал в Бургас (BIFF), веднага получи от мен едно голямо “да”. Главната причина беше, че винаги съм симпатизирала на събития, които залагат на определена концепция, а не просто събират някакви творби на килограм. И адмирациите ми не са се оказали напразни – форумът тази година ще се проведе за четвърти пореден път. Седмото изкуство ще акостира на бургаска територия в дните от 19 до 25 юли, като домакини отново ще бъдат открита сцена “Охлюва”, културен център “Морско казино” и комплекс “Аква Калиде”.

Морето е постоянен спътник на фестивалните дни, като това личи още от откриването – дебютната изложба на фотографа Кирил Пейчев, чиято отдаденост към водната стихия е уловена в кадрите, подбрани от Иглика Трифонова.

Акцентът във филмовата програма безспорно е проектът “Арада” на турския режисьор Му Тунч, който преди броени седмици беше селектиран в Музея на съвременното изкуство в Ню Йорк за заслуги към световната пънк сцена, като в Бургас ще бъде представен лично от автора. Американката Бани Кошнуди ще гостува със своя пълнометражен дебют – “Светулки”, а след премиерата си на “Берлинале” филмът “Серпентариус” на Карлос Консейшао ще отбележи своята първа прожекция и в България. Сред останалите заглавия се открояват продукции на утвърдени режисьори като Едоардо Де Анджелис с “Глас на надежда” и Владимир Блажевски с “Година на маймуната”.

В журито, което ще оценява кандидатите за награда, влизат Ирена Даскалова, Вики Река Киш, Анна Горанова, Илкер Савашкурт и Алесио Максимилиан Шрьодер, а публиката ще има възможност да отличи свой фаворит.

Съпътстващата програма също няма да ви остави да скучаете – в специален майсторски клас Теодор Ушев ще оплете желаещите “в мрежата на следобедните сънища”, докато в същото време разплита някои от тайните около това как се създава успешен филм. 90-годишнината на Йордан Радичков ще бъде отбелязана с показ на документалната лента на Димитър Петков – “Черкаски хроники”. Не е забравена и традиционната панорама от творби на местни режисьори, като изненадата тази година е проектът “Преливане”, осъществен от Burgas Film Lab по идея на “Батаки студио” и Международен филмов фестивал Бургас.

И не на последно място оставям музикалната програма, чиито тон в първата фестивална вечер ще зададе групата на Насо Русков – “Les Animaux Sauvages”. А на финалната права ще бъде показан един филм, на който вече му се усмихва определението култов – “Рокендрол” на режисьора Борислав Колев.

Share: