“Мечтите” на Кристиан Диор под покрива на “Виктория и Албърт”

Не съм човек, който би убил за чанта “Hermes” или обувки “Manolo Blahnik”, и почти винаги ходя с дънки и кецове. Но изпитвам истинско уважение към някои модни дизайнери, които за мен са по-големи артисти от повечето представители на съвременното изкуство – Вивиън Уестууд, Алекзандър Маккуин, Рей Кавакубо, Йоджи Ямамото и др. Един от тях безспорно е и Кристиан Диор, въпреки че неговите творения биха могли да минат повече за “класически”.

Изложба, посветена на живота и работата на Диор, се очаква да бъде най-голямата ретроспектива на френската модна къща, която някога е представяна във Великобритания. Експозицията под името “Кристиан Диор: Дизайнер на мечти” се открива на 2 февруари в музея “Виктория и Албърт” в Лондон. Преди две години амбициозният проект беше представен и в Музея на декоративните изкуства в Париж. В английската версия обаче ще присъства и раздел, показващ възхищението на французина към кралското семейство и британската култура. Акцентът в този сегмент безспорно е роклята на принцеса Маргарет, създадена специално за 21-ия й рожден ден.

В изложбата ще бъдат включени общо 500 обекта. Аксесоари, грим, модни фотографии, филми, илюстрации и лични вещи ще съжителстват заедно с 200 “haute couture” тоалета, включително и металната звезда, която суеверният Кристиан намира на улиците на Париж през нощта преди една от най-успешните си срещи с инвеститори.

Няма да бъде подмината и историята на парфюмите, носещи марката Диор, за които самият дизайнер казва, че са също толкова важни за жените, колкото и красивите дрехи.

В експозицията ще бъдат застъпени и част от работите на творческите директори на модната къща през годините – Марк Боан, Джанфранко Фере, Джон Галиано, Раф Симънс, Мария Грация Киури.

“Кристиан Диор: Дизайнер на мечтите” ще остане във “Виктория и Албърт” до 19 март, а билетите са между 20 и 24 лири.

Снимки: Сесил Бийтън и архив Диор

Share: