Да бъдеш филмов герой в Лондон

Понеже съвсем неочаквано ми се отвори възможност отново да посетя Лондон, тези дни изгледах впечатляващо количество филми и сериали, където този космополитен град е не просто декор, а един от главните действащи герои. Няма какво да се лъжем – тези продукции не биха били същите, ако се случваха на друга географска ширина. Както и повечето градове, Лондон на кино изглежда далеч по-привлекателен и пъстър, отколкото е в действителност. Но съществуват и местенца, които на живо притежават същия този неповторим чар, който струи от екрана.

Тъй като снощи завърших последния сезон на „Шерлок“, а и всички вече знаете пристрастията ми към криминалната литература, ще започна филмовата обиколка от най-познатия адрес в света – Baker Street 221 B. Интересното е, че когато историите са писани, номерът не е съществувал – улицата е приключвала на 85. Едва през 30-те е разширена, а днешната локация реално е между номера 237 и 241.

Дори и да не сте любители на детективските истории, няма как да пропуснете къщата на Шерлок Холмс. Интересът към героя на Артър Конан Дойл рязко скочи след появата на споменатия по-горе сериал, а актьорът Бенедикт Къмбърбач е неговото олицетворение. Освен че вече се продават сувенири с образа му, новоизлюпените фенове очакват, че именно това „хубаво момче с къдрава коса“ живее във въпросната къща. Тук ще трябва да ги разочаровам. Когато посетих музея, Шерлок беше извикан за спешна консултация при кралицата и на вратата ме посрещна д-р Уотсън. Като истински домакин той ви кани в дневната с прочутите тапети, видяна неведнъж във филми, сериали, видео игри. Можете да пиете чай с него, да проведете неангажиращ разговор, а след това да разгледате и останалите помещения, където се съхраняват артефакти от най-известните случаи на Холмс.

Сега продължавам с нещо за романтичните натури и това съвсем естествено е Нотинг Хил. Признавам си, това е кварталът, който най-много ми легна на сърцето и то не без помощта на едноименния филм. Не можеш да минеш по Portobello Road и да не се огледаш за книжарничката на Уилям. За съжаление тя е просто фикция и на адреса, когато бях последния път, се намираше магазин за обувки. На мястото обаче, където героят на Хю Грант се сблъсква за първи път с Ана, днес има кафене, където можеш да поседнеш на чаша лате и да се отдадеш на размишления, а и никога не знаеш кой ще седне до теб. Но дори и за не толкова запалените киномани, разходката по Portobello Road е несравнимо удоволствие. Тук духът на 50-те и 60-те сякаш никога не си е тръгвал, особено в неделните дни, когато се провежда традиционния винтидж пазар.

Но романтиката може да е навсякъде, особено ако вървим по стъпките на персонажите на Love Actually. Дали ще храним катерички в Хайд парк, ще гледаме изложба в Тейт Модърн, ще минаваме по Millenum Bridge или ще пазаруваме в Selfridges – всичко ще ни пренесе в техния магичен и уютен свят.

Не мога да пропусна и другата британска филмова легенда – Джеймс Бонд. Не съм особено запозната с неговите приключения, но безспорно има една сграда, която се появява в няколко от последните продукции. Става въпрос за главната квартира на Британските тайни служби (SIS, MI 6), която е доста спорна от естетична гледна точка. Архитектурният й стил ми напомня за сградите в Gotham City и със сигурност би била много подходяща за декор в някое от следващите издания на Батман.

Животът на туриста в Лондон наистина е като на кино и единствено от теб зависи към кой жанр ще се насочиш. Дали ще имаш нужда от детективска консултация, прашасала книга от някоя сгушена книжарница, изживявания на високи обороти в стил Агент 007 или някой мистър Дарси, няма никакво значение, само не пропускай възможността да бъдеш герой в собствения си уникален филм.

31 януари 2017 г., “Формално”

Share: