4.50 от Винковци

Повечето ми приятели знаят, че съм болен фен на Агата Кристи. Прочела съм всичките й романи и сборници с разкази, които са повече от 80. Дори в един момент си представях как остарявам, пишейки криминалета в компанията на няколко заека и аквариум с жаби. Не след дълго осъзнах невъзможността да стана известен автор с книги от типа на „Тайната афера в Доброглед“ или „Убийство в пътническия влак за Каспичан“ и замених мечтата за писателска кариера с нещо по-практично – пътешествията. Винаги съм искала да пътувам по стъпките на Агата Кристи, да попадна в мистериозния свят от забутани английски селца и по-екзотични дестинации като Иран, Ирак и Сирия, или дори да погледна дивите и мрачни Балкани през нейните западноевропейски очи.

Първата спирка от този своеобразен трип, се оказа съвсем изненадващо – хърватското градче Винковци. Повечето ще се запитат каква е връзката с английската крими кралица. На това място е извършено убийството в Ориент експрес. Разбира се, самата гара, далеч не е от времето на Агата Кристи, което малко ме разочарова. Сградата е в типичен за късния социализъм архитектурен стил /нещо като тази в Горна Оряховица/, но за сметка на това е чиста и просторна.

Думата чист ме преследва по време на целия ми престой във Винковци. Няма значение дали говоря за централната улица, реката Босут, която минава през града, околоблоковите пространства или градския театър. Въпреки че има около 30 хиляди жители, глобализацията не е пропуснала да бележи градчето. На скромното стъргало се редуват всички световни брандове, включително и вездесъщия “Макдоналдс”. По-любопитното е, че в близост до Градския музей, има цяла уличка само с книжарници.

Тук някъде трябва да спомена, че поводът за посещението ми във Винковци все пак не беше за да се снимам на гарата. А фестивалът за документални рокфилми – DORF, който се провежда вече няколко години в началото на март. Останах приятно изненадана, че в такова миниатюрно градче има ентусиасти, които организират подобни неща. Публиката беше изпъстрена с алтернативни екземпляри, каквито по нашите фолкширини отдавна не виреят. За съжаление доброто ми възпитание ми попречи да ги снимам. Всъщност ъндърграунд сцената не ме изненада особено. Все пак Винковци е родното място на хърватската пънк легенда Сатан Панонски. Няма да се спирам подробно на фестивалната програма. Само ще отбележа, че тази година има и българско участие в международната селекция – филмът на Ясен Григоров „Малък-голям“. Ето как във Винковци всичко е възможно – дори и среща между Деси Слава и Иги Поп.

3 март 2012 г., “Формално”

Share: