Помпей отвъд апокалипсиса

Когато бях малка, в домашната ни библиотека имаше една дебела книга, която се казваше „Богове, гробници и учени“. Тъй като още на 4-годишна възраст бях оставена сама да формирам литературния си вкус, скоро това издание се превърна в едно от любимите ми четива. Първоначално вниманието беше привлечено естествено от илюстрациите и снимките, но с покачването на възрастта, все по-често се зачитах и в написаното. Авторът К. В. Керам описва по толкова увлекателен и достъпен начин най-значимите истории за известни археолози и изследователи, че няма как да не ти се иска да метнеш лопата на рамо и да се отправиш на някоя далечна експедиция. В книгата се разказва за направени открития при разкопки в Троя, Микена, Египет, Месопотамия и т.н. Но на мен по някаква причина най-привлекателни ми изглеждаха историите на затрупаните от вулкана Везувий – Помпей и Ерколано, и вероятно още тогава се оформи дългогодишната ми мечта да стана археолог. Разбира се, от това желание нищо не излезе, защото по мое време все още се считаше за нещо престижно и се влизаше само с максимален бал.

И въпреки че не поех по професионалния път на Индиана Джоунс, все пак се радвам, че имах възможността да посетя Помпей, дори и като обикновен турист. Намира се на около 20 километра от Неапол и ако не сте с кола, трябва да използвате същия живописен влак, за който вече споменах в текста за Соренто. Когато слезете на гарата, в никакъв случай не се изкушавайте да си купите билет за археологическите разкопки от гишето, което се намира там. Не разбрах точно какъв е проблема, но изглежда, че ценните хартийки взети от въпросното място, не са съвсем легални. Пак ще ви пуснат с тях, но ще срещнете известни затруднения на входа. Задължително се снабдете с карта и пътеводител, иначе просто ще се лутате между историческите останки без да имате идея какво точно виждате.

Както е известно от учебниците по история, Помпей е бил унищожен от вулкана Везувий през 79 г. Вероятно хората по онова време въобще и не са имали представа каква опасност ги е дебнела от местната планина. И така градът е останал под купчините лава и пепел чак до 1748 г., когато са направени първите разкопки. Още от входа ще се озовете на т. нар. форум. Както във всички населени места от римско време, тук са се провеждали политическите дебати и религиозните прояви. Постепенно форумът се е разширявал и модернизирал, построени са обществени сгради, магазини, както и арки, под които хората се подслонявали когато вали. В центъра на площада се вижда храма на Аполон, но статуите, с които е бил декориран, са прехвърлени в Археологическия музей на Неапол. Едно от любопитните места се намира на Via Stabiana – това е Lupanare, или публичния дом. Жителите на Помпей били езичници и обичали плътските удоволствия, дори много къщи са имали тайна стая за тази цел. Бордеят е бил на два етажа, като горният е бил запазен за богатите. И тъй като по това време още не е имало порно филми и списание „Плейбой“, за допълнително вдъхновение по стените са били закачени картини, представляващи любовници в различни еротични пози.

Най-известната къща безспорно е Домът на Фавна. Собственикът най-вероятно е бил един от най-знатните личности на Помпей. Вилата е наистина огромна, с множество помещения, които са се използвали и за търговски цели. Името ѝ идва от малка бронзова статуя на танцуващ фавн, която се намира в центъра на вътрешния двор. В никакъв случай не бива да се пропуска и Амфитеатърът, който се намира в края на Via Dell’Abbondanza. Строителството му датира от 80 г. пр. н.е., докато първата подобна арена в Рим е чак от 29 г. пр. н.е. Интересното тук е, че на някои места има специални отвори, които се използвали за да се слага нещо като покрив за защита от слънце и дъжд. Терасите на амфитетъра са разделени на три части, като едната от тях била резервирана за жените.

За финал, задължителната спирка е Вилата на мистериите, която е разположена малко встрани от основния град. Според някои от теориите, собственик на къщата била Ливия, съпругата на император Август. Името на вилата идва от поредица от стенописи, открити в една от стаите на къщата, чиито смисъл все още не е известен. Според някои изследователи показват поклонение в чест на Дионис, а според други това е просто млада жена, която се подготвя за сватбата си. Вилата на мистериите е една от къщите, в която са открити телата на хора, затрупани от изригването на Везувий.

12 юли 2014 г., “Формално”

Share: