Палма де Майорка и правилното отношение към дъжда

Неведнъж съм споменавала, че имам неуредени отношения със слънцето, ходенето на плаж и всякакви подобни летни активности. Веднъж обаче и аз реших да бъда като нормалните хора и да се пробвам да релаксирам край морето. И какво по-подходящо място за тази цел от Палма де Майорка. Вече си представях как шляпам по топлия пясък, нарамила хавлия и слънцезащитен крем с не знам си какъв фактор. И припявайки песен на испански, която знам от детските си години – „Coge tu sombrero y póntelo, vamos a la playa, calienta el sol“ съм постигнала рая като германски пенсионер. „Да, ама не”, както казваше навремето известен журналист. Столицата на най-големия от Балеарските острови – Палма, ме посреща с дъжд. Вярно, че навън е все още ранна пролет, но според камериерката в хотела, подобно лошо време се случва веднъж на N-брой години. Разбрало е някак, че си падам по английския климат и решило да ме изненада приятно. Как да предположи, че този път съм се настроила авантюристично и съм искала да отида на плаж. Но и в лошото според общоприетите правила време, Палма, като изкусен магьосник, има какво да извади от ръкава.

Като отправна точка предлагам да използваме двореца Алмудайна. Това истинско бижу на готическата архитектура е първото нещо, което ще ви се набие на очи, ако идвате на острова по море и представлява истинско изкушение за фотографите. Постройката датира от далечната 1281 г., като първоначално е била защитно съоръжение срещу нашественици. По-късно става дом на владетелите (Хайме I, Санчо I и Хайме II) във времето, когато островът е бил независим. А в годините на Арагонското кралство е бил резиденция на Педро IV. В днешно време срещу 9 евро можете да разгледате как е протичал животът на въпросните крале. Обзавеждането е доста оскъдно – няколко стола, дървени сандъци и прекрасни гоблени по стените. Не вярвам обаче тогавашните аристократи да са имали толкова минималистичен вкус, явно не са запазени много вещи и няма достатъчно пари за реставрация. Личното ми мнение е и да се разходите из градините и да се насладите на впечатляващата гледка към пристанището на Палма. В близост до двореца се намира и другата задължителна забележителност – градската катедрала (Le Seu). Внушителната постройка дава нагледен урок как са се променяли архитектурните стилове през вековете. Ако издържите да чакате на опашката за вход и сте готови да се разделите с 6 евро, непременно обърнете внимание на витражите. Другата любопитна подробност е, че през 1901 г. Гауди е бил поканен да работи върху проект за реставрация, но не всичките му идеи са били приети. И така след поредните разногласия с предприемача, известният архитект изоставя проекта.

Ако слънцето все пак се е показало отнякъде, но все още е твърде хладно и мокро за плаж, добра възможност е разходка по Passeig des Born. Много добре идва един сутрешен шопинг, придружен със закуска в някое от многобройните кафенета, населяващи авенюто, като моята препоръка е за Bar BOSCHE. А след като обядвате с паеля в някое от китните ресторантчета около пристанището, не се отдавайте на сиеста, защото идва времето за купуване на сувенири. Подозирам, че не сте от хората, които търсят китайски джунджурии на килограм, затова ще ви представя точното място за подаръци – Otros Tiempos. Галерията представлява истинска пещера на Али Баба. Можеш с часове да се наслаждаваш на антики от 17-18 век, произведения на изящното изкуство, дело на местни майстори, килими, оригинални хандмейд бижута и всякакви подобни красоти. Собственикът, като истински вълшебник, ще те насочи кои са най-правилните покупки за теб, според бюджета, с който разполагаш и личния ти вкус.

И за финал – ако все пак посещението в Палма де Майорка не е белязано само с облаци и дъжд, дочух от посветени, че най-доброто място за плаж е 15-километровата пясъчна ивица на Ел Аренал.

3 ноември 2013 г., “Формално”

Share: