Банска Бистрица vs Пиза – намерете приликата

Банска Бистрица е един от градовете, за които Георги Господинов казва, че предлагат особен католически комфорт. Събуждаш се сутрин от звън на камбани, а не от бургията на съседа, започнал поредния ремонт. Въпреки че не ми се наложи да пренощувам там, със сигурност разпознах симптомите, така характерни за бившата Австро-Унгарска империя. Като започнеш от тихата и живописна главна улица, на която от двете страни са наредени готически, ренесансови и барокови сгради, наподобяващи цветните мъниста на необичайна огърлица. В миналото това са били къщите на най-заможните жители на словашкото градче, а сега са преобразувани в магазини, кафенета или ресторантчета, като най-известната Thurzo House е приютила местния археологически музей. В центъра на площада, собственик на това пъстро колие и получил за име странната абревиатура SNP, се намира интересен каменен фонтан, издържан в стил арт-нуво.

Още в заглавието загатнах, че Банска Бистрица има нещо с общо с Пиза. Можете ли да познаете какво? Усещам, че ще ви трябва жокер и най-добре да ползвате помощ от приятел. И двата града имат еднаква забележителност – да, няма грешка, става въпрос за наклонена кула. Разбира се, тази в Банска Бистрица не е толкова прочута и на пръв поглед отклонението не се забелязва. Даже ако си пил две бири може и да не ти се наложи да я сравняваш с околните сгради. Преди да прочета в пътеводителя и аз не разбрах в какво точно се крие уникалността на кулата. В началото си помислих, че от часовника изскача някаква специална кукувица и тъй като беше два без десет, стоях до кръгъл час, за да видя какво ще се случи. Дори мислено съчувствах на живеещите в съседните къщи – какво ли е да те стряскат постоянно с мощно и пронизително „Ку-ку”. В момента отклонението от основата е 68 см, което явно е достатъчно за градските власти, за да забранят да се наслаждаваш на панорамата от върха. Учените още не са установили със сигурност какво е предизвикало тази архитектурна аномалия, затова загадката продължава да намира обяснение в локалния фолклор. Според легендата наклонът бил причинен от летящи ангели, които докато кръжали над покрива през нощта, се блъснали и останали заклещени на върха. В подземията на кулата, която освен Часовниковата, местните наричат още Зелената или Тежката, се намира бивш затвор и стая за мъчения.

Преди да посетя Банска Бистрица, свързвах града единствено със състезанията от световната купа по ски бягане, които толкова обичам да гледам в неделните зимни утрини. Има нещо особено притегателно в това да лежиш под одеялото с чаша кафе и да наблюдаваш как някакви хора се гонят в снега между борчетата. Сега обаче видях и другата страна на града, освен красива архитектура и вълнуваща история, мястото се оказа и развит културен център. Няма да се спирам на по-традиционните изкуства като операта и кукления театър, които са на особена почит тук. Искам да обърна внимание, че в края на 90-те се създава Театър за съвременен танц, който се подпомага от общината. А от две години трупата има дори собствена сграда и освен богат репертоар от спектакли, поддържа танцова академия и организира ежегоден фестивал. Чудя се, коя ли община в България би подкрепила подобен проект. Засега отговорът е ясен, след като дори в София не съществува подобна културна институция.

7 септември 2013 г., “Формално”

Share: