Еликсирче чудесно, никога да не поресна!

Въпреки че отдавна отлежава в библиотеката ми, едва преди няколко дни посегнах към последния роман на Умберто Еко – „Пражкото гробище“. За майстор като Еко не представлява особена трудност да те омагьоса с вълнуваща история и да те накара да си събереш багажа и да видиш въпросното място. Този път обаче трикът не проработи, защото вече бях посетила Старото еврейско гробище в чешката столица и честно казано не ме впечатли особено. Може би очаквах нещо по-внушително или просто туристите бяха прекалено много, но едва се придвижвах по тесните алеи и постоянно се оказвах заклещена между японски или испански групи. Мисля си, че за да можеш да се завъртиш и да направиш поне една снимка, трябва да има някакъв лимит на посетителите, както е в галериите във Флоренция. Иначе самото място има забележителна история, използвало се е между 1439 г. и 1787 г. и има напластени 12 реда гробници. В момента могат да се видят около 10 000 надгробни паметници, но погребаните са над 100 000.

Освен с историческото си значение Пражкото гробище привлича и голям брой любители на конспирациите. Защото според легендите именно тук се е създала мистификацията – „Протоколите на Сионските мъдреци“. Най-интересното нещо за мен беше паметника на Равин Льов – създателят на митичното същество Голем. Предполагам, че знаете, че гигантът от глина (направен с помощта на алхимични познания) е представлявал нещо като зомби и задачата му е била да предпазва от погроми еврейското гето. Но след време, подобно на Франкенщайн, се обърнал срещу създателя си и той го приспал завинаги. Според поверията Равин Льов е скрил Голем под покрива на Старо-новата синагога, която се намира точно до гробището. Храмът е малък и все още действащ, така че не винаги е отворен за туристическите погледи.

Но докато все още сме на вълна магии и алхимици, в никакъв случай не пропускайте музея Speculum Alchemiae, който се намира в началото на еврейския квартал Josefov. Разположен е в една от най-старите къщи на Прага, запазена в почти автентичния си вид. Любопитното е, че подземията, където се е намирала алхимичната лаборатория, са открити случайно след наводнение през 2002 г. Разбира се, всичко в музея е възстановка на оригиналното оборудване от 16 в., Но вълшебството се случва още когато се отвори тайният вход към тунелите, скрит зад гигантска библиотека. Смята се, че лабораторията е построена от крал Рудолф II, който е бил силно увлечен от мистицизма и по тази причина е имал известни проблеми с католическата църква. Атмосферата е толкова магична, че дори и да не си надарен с богато въображение, няма начин да не си представиш алхимиците с дългите им роби, надвесени на стъклениците за поредния експеримент. Във въпросната лаборатория са се забърквали предимно различни видове еликсири, сред които с най-голяма популярност се е ползвал този за вечна младост. Любопитното е, че отварата се приготвя и до днес и може да се закупи. Съгласно инструкциите 19-те вида билки се отглеждат от монасите в някакъв манастир близо до Прага. За съжаление, по разбираеми причини, в днешно време от оригиналната рецепта е отпаднала една от съставките – опиум. Не знам дали това се е отразило на действието на еликсира, но ако си купите бутилка, можем заедно да го изпробваме и като Пипи Дългото чорапче да кажем заклинание – „Хайде, еликсирче чудесно, никога да не поресна!“.

5 април 2014 г., “Формално”

Share: