“Левакът”

Комедията не е сред любимите ми жанрове, особено в съвременния си вариант. Може за някои да изглеждам старомодна, но днешното чувство за хумор не го разбирам, и в повечето филми и сериали рядко откривам нещо смешно. За сметка на това обичам да си припомням разни ретро комедии. Особено удоволствие ми доставят родните продукции, най-вече заради изобилието от култови реплики.

Неотдавна попаднах на не толкова известен филм на режисьора Петър Василев-Милевин, „Левакът”. Той не успява да добие звездния статус на „Специалист по всичко”, „Баш майсторът”, „Два диоптъра далекогледство” и „Маневри на петия етаж”, но определено не заслужава да потъне в паяжината на забравата. Сценарият е на Атанас Ценев и е създаден по мотиви от романа „Неандарталецо мой” на Янко Станоев. Оператор е Георги Георгиев, а музиката е композирана от Юри Ступел. Премиерата на филма е на 14 септември 1987 г.

Главната роля е поверена на Ивайло Герасков, който по онова време вече е успял да се превърне във всенароден любимец и след ролята му в лентата на Никола Рударов „Вик за помощ”, е в сънищата на всички тогавашни тийнейджърки.

Любопитен факт е, че Ивайло Герасков и съпругата му Милена Живкова-Гераскова играят заедно за пръв и последен път имено в „Левакът”. Не един път актьорът е споделял в интервюта, че според него е направил най-добрата си роля именно в тази продукция, въпреки богатата си кинобиография от 27 филма. Комедията е лековата и дори наивна на моменти, без особени претенции. Но Ивайло Герасков признава, че се е чувствал изключително освободено, може би и заради участието на съпругата си.

Главният герой Мони е странна личност – романтик и мечтател. Животът му преминава в шеги и закачки. Всички го наричат Левака. Завършва история и го изпращат по разпределение като учител в СПТУ в Бургас. В деня преди да замине момичето, което обича, решава да се омъжи за друг – по-възрастен мъж. Въпреки че е влюбена в Мони, Мариана не може да се примири с неговата инфантилност и липса на перспектива и предпочита да остане с другия, с когото всичко е точно, уредено и сигурно. В нощта на раздялата им от бронзовите фигури на Орлов мост пада перо и Мони го приема като предзнаменование. След редица смешни и тъжни перипетии, той среща Елена, която единствено вярва в символиката на перото и е готова да следва мечтите си докрая.

Останалите роли във филма се изпълняват от Стефан Данаилов, Йоланта Пиентек, Андрей Андреев, Кристал Константинова, Валентина Борисова и др.

21 септември 2013 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: