“Похищение в жълто”

Наскоро си говорихме с приятелка, че вече не се правят игрални филми за деца. И това не е проблем само на родното кино, но като че ли е тенденция и в световен мащаб. Когато бях малка не можех да изброя всичките си любими филми, при това само българските. Днес, ако попитам някое дете, едва ли ще посочи нещо по-различно от анимация на Дисни.

В навечерието на 1 юни винаги си припомням някоя лента от моето детство. Този път реших да гледам една продукция, която всъщност не помня от времето, когато е била заснета. Първата ми среща с нея беше в средата на 90-те, вероятно в едно от последните издания на предаването „Милион и едно желания“.

Премиерата на „Похищение в жълто“ е била през 1981 г., а режисьор е добре познатата от „Горе на черешата“ и „Търси се съпруг за мама“ Мариана Евстатиева-Биолчева. Едно от нещата, които ме привлякоха тогава беше, че сценарият е базиран върху новелата „Произшествие на тихата улица“ на един от най-добрите родни писатели Павел Вежинов.

Въпреки че е показван сравнително рядко, филмът е издържан в най-добрите традиции на българското детско кино, като за това допринася изключителната игра на малките актьори. Не липсват и дежурните реплики, на които ще се смеете от сърце и дори ще си ги повтаряте.

Историята започва в обикновен софийски квартал. Както всички от моето поколение помнят, тогава времето минаваше в безконечни игри на улицата. Но един ден, докато отива за хляб, малкият Васко изчезва. Тайфата от блока, водена от Зарко (Ивайло Вакалиев – познат и от участието си в „Рицарят на бялата дама“), решава да започне разследване. Малчуганите събират улики, следят съмнителни лица, разпитват свидетели. Отхвърлят хипотезата Васко да е бил отвлечен за откуп, но пък са сериозно загрижени от възможността да е бил продаден зад граница, защото както компетентно се изказва Лили (Емилия Груева) – „В чужбина децата не достигат“. Започнало като на шега, следствието завладява цялото им въображение и те дори попадат на следа – заподозрян е човек, носещ жълти обувки. След като обаче един от невръстните детективи открива, че и баща му притежава подобни (последен писък на модата в ЦУМ), нишката се оказва разочарование.
Няма да издавам какво се случва с малките шерлоковци и изчезналия Васко, но развръзката е предвидимо щастлива.

В ролите на възрастните можете да видите Константин Коцев, Павел Поппандов, Надя Тодорова, Илия Раев и др.

 

31 май 2014 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: