“Скъпа моя, скъпи мой”

„Аз без тебе не мога да виждам на небето безкрайното синьо.
Аз без тебе не мога да сещам на водата прохладния вкус.
Щом отново намеря очите си, ще се върна при теб.
Щом отново намеря сърцето си, ще се върна при теб.“

Така започва една от най-популярните родни балади от 80-те – „Скъпа моя, скъпи мой“. Песента е композирана от Митко Щерев и е в изпълнение на Милица Божинова и Илия Ангелов. Колко обаче от вас си спомнят, че това всъщност е мелодия от едноименния филм на режисьора Едуард Захариев. Премиерата му е на 3 февруари 1986 г. и се сещам, че тогава родителите ми чакаха на опашка, за да се снабдят с билети. Около лентата се вдигна много шум, защото в нея участваха тийнейджърските идоли от този период братя Аргирови, както и футболистът от „Левски“ Божидар Искренов – Гибона.

В главната роля е актрисата Мариана Димитрова, която по онова време е съпруга на Едуард Захариев. Двойката има в биографията си още три съвместни продукции – „Мъжки времена“, „Елегия“ и „Почти любовна история“. Години по-късно, вече в Америка, тя споделя в интервю, че едва тогава е разбрала как е успяла да пресъздаде образа на една ранима, мека и чувствителна жена, каквато е героинята й в „Скъпа моя, скъпи мой“.

Началните кадри ни показват образцовото семейство на Ана (Мариана Димитрова) и Иван (Пламен Сираков), които с двете си деца пътуват към новия си живот в София. На гарата ги посреща Митко (Антон Радичев), стар приятел от Мездра и ги завежда на вилата си, където ще се настанят на първо време. Всичко изглежда безоблачно. Веселият и енергичен Иван е изпълнен с оптимизъм по отношение на новата си работа, като се надява, че съвсем скоро ще се сдобият и със собствен апартамент. Във фабриката обаче съпругата му Ана среща Владо (Иван Донев), който се влюбва в нея от пръв поглед. Той е мечтател, прекъснал следването си в университета, говори френски, слуша Жак Брел. С една дума – пълна противоположност на Иван. Докато обаче Ана се бори с увлечението си към младия колега, съпругът й получава анонимно писмо. Неясният любовен триъгълник се завърта още повече, след като самият Владо идва да говори с героя на Пламен Сираков за чувствата си към Ана. В семейството назрява буря, Иван променя отношението към обичаната си доскоро жена, а тя недоумява какво се случва.

Въпреки че сюжетът изглежда тривиален и в него няма нищо революционно, филмът поднася по завладяващ начин една любовна история. Героите са обикновени хора, каквито можеш да срещнеш навсякъде, диалозите звучат естествено – неща, които така липсват в днешните родни продукции.

„Скъпа моя, скъпи мой“ е създаден по сборника с новели „Светата Ана“ на Александър Томов и е участвал на кинофестивала „Берлинале“.

6 септември 2014 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: