“Характеристика”

За втори пореден път в нашата рубрика ще ви срещнем с работата на режисьор, който има доста неравна творческа съдба. Христо Христов е познат на зрителите най-вече с филмите си „Бариерата“, „Иконостасът“ и „Една жена на 33“. И трите заглавия са намерили място в стотицата на  „Лачените обувки на българското кино“. Лентата му за Георги Димитров „Наковалня или чук“ му спечелва „Златна роза“ през 1972 г. и той е назначен за председател на Съюза на българските филмови дейци. Десет години по-късно обаче появата на скандалния „Една жена на 33“ става повод за неговото уволнение. Продукцията е заклеймена като пълна с антисоциалистически послания.

Подобна е и тематиката на филма „Характеристика“, който се появява през 1986 г. Създаден е по новелата на Александър Томов „Характеристика за чужбина“. Драмата също сипва сол в раните на най-порочните практики от близкото ни минало – връзкарството, клиентелизма, писането на доноси и т.н. Действия, които за съжаление процъфтяват и в днешно време и показват как не сме мръднали нито на милиметър в по-добра посока.

Иван Палиев (Ивайло Герасков) е таксиметров шофьор, който е бригадир на колегите си. Честен и открит, идеалист, който от пръв поглед ти става симпатичен, но в същото време си наясно, че животът му никак не е лесен. И докато в службата привидно има уважението на колегите си, у дома съпругата му Лиляна (Жорета Николова) всекидневно устройва скандали, поради малкото пространство, което се налага да обитават. Но и този проблем е на път да се реши, защото Иван  е получил уверение, че е включен в предстоящите списъци за получаване на жилище. Но съдбата изиграва лоша шега на Палиев. Помолен от колегата си Пецата (Пламен Сираков) да напише положителна характеристика за преместване в международния транспорт за друг шофьор от бригадата, героят на Ивайло Герасков внезапно се изправя пред сложен морален казус.

Ицето (Атанас Атанасов) от своя страна е недисплиниран, арогантен, свикнал да получава всичко, което поиска. Благодарение на връзките си по високите партийни етажи, той започва да притиска бригадира по всички възможни начини. По негово настояване го изваждат от списъка за апартамент, спирачките на колата му отказват, успява да манипулира другите шофьори, че всички действия на Иван са плод на завист и дори не се спира пред изнудване за дефицитно лекарство за болното дете на колегата си.

След всички тези удари, справедливата битка на Палиев изглежда обречена, но той среща неочаквани съюзници, които също споделят неговите морални принципи.

Филмът атакува една система, която отдавна би трябвало да сме надживели, но колкото и тъжно да звучи, хора като главния герой в „Характеристика“ нямат успех и не срещат разбиране и в съвременното общество.
Останалите роли във филма се изпълняват от Ицхак Финци, Лиляна Ковачева, Васил Михайлов, Георги Калоянчев и др.

 

1 май 2015 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: