“Брачни шеги”

“Брачни шеги” е комедия, чиято премиера е в превратната 1989 г. В нея вече ясно си личи упадъкът на т. нар. социалистически морал и маските на лицемерното благоприличие са свалени. Филмът е построен на колажен принцип и съдържа шест отделни новели като общата нишка  са беседите за брака и семейството на проф. Стефан Стефанов (Георги Калоянчев), излъчвани в телевизионно предаване.
Идеята на сегментите е сходна – разкриват се горчивите истини за състоянието на “най-малката клетка на обществото” и въпреки хумора, с който са поднесени, сякаш вече ни подготвят за предстоящия тотален разпад на семейните ценности. Режисьорите в проекта са петима – Иванка Гръбчева, Дочо Боджаков, Ивайло Джамбазов, Иван Андонов, Георги Стоянов.

В първата история – “Талантът”, виждаме няколко млади жени чертожнички, които точно в 17 ч. приключват работния си ден. Една от тях обаче – Кети (Пенка Цицелкова), остава на бюрото си и плаче. Тони (Ева-Мария Радичкова) се опитва да я утеши и научава тайната й. Следва развод, като именно въпросната Тони се жени за бившия съпруг на колежката си. Но скоро става ясно, защо Кети е искала да се отърве от Митко (Георги Мамалев) – той е ненаситен в леглото и половинките не смогват да удовлетворят желанието му. Постепенно през гражданското се изреждат всички служителки на бюрото и в лицето на най-невинната,  Митко си намира майстора. Именно този епизод от филма ми е фаворит, заради може би най-комичните еротични сцени в родна продукция, нещо, което не се отдава особено на нашите режисьори.

“Моцартова соната” е естетическа гротеска за липсата на комуникация, която представя странните взаимоотношения между цигуларка (Боряна Пунчева) и съпруга й (Валентин Гаджоков). Тя е обсебена от музиката и не пуска инструмента си дори в банята, докато той готви, чисти, пере, лепи афиши. Двамата не си разменят нито една дума през цялото време и действието се развива на фона на класическа музика.

За меркантилността и цинизма в брака е новелата “Чао, любов моя”. Ели (Елжана Попова) се жени за доста по-възрастния бай Пешо (Петър Петров), за да се докопа до големия му апартамент. Междувременно ражда момченце от любимия си Николай (Николай Цанков), който пък иска да се обвърже с 80-годишна собственичка на чисто нова “Лада”. Двамата успокояват съвестта си, че правят всичко заради децата, но всъщност не осъзнават колко дълбоко са затънали.

Отново парите се оказват спасителната жилетка за семейството на Павел (Павел Поппандов) и съпругата му (Добринка Станкова) в откъса “Какво ти става”. Тя е вечно мрънкащата и недоволна домакиня, а той се чуди как да й угоди. В момента, в който започва да й се противопоставя, тя го напуска и на него вече не му е интересна новопридобитата свобода. Двойката се сдобрява след като печели голяма сума от лотарията.

Денка (Катя Паскалева) и Петър (Калин Арсов) са средностатистическа фамилия, която се наслаждава на живота си в “Сатърът”. Един ден обаче Денка събира на пожар съседите и хваща пред очите на целия блок съпруга си в изневяра. Всички й съчувстват и са готови да свидетелстват в нейна полза при развода. Цялата драма обаче се оказва постановка, за да могат семейство Петрови да запазят двете жилища, които притежават.

В последната история – “Голямото семейство”, главно действащо лице е самият проф. Стефанов – прочутият брачен консултант. Оказва се, че неговото фамилно положение също не е блестящо. Разделен със законната си половинка (Цветана Манева), той живее с младата си секретарка (Аня Пенчева), от която дори вече има бебе. Но, принуден от семейна криза да се върне в стария дом, ще се окаже, че все пак в думите му, че бракът е законната крепост на любовта, има известна доза истина.

В останалите роли са актьорите Катерина Евро, Георги Стайков, Анани Явашев, Петя Силянова, Любен Чаталов, Диана Цолевска и др.

 

23 октомври 2015 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: