“Човек на паважа”

Подобно на криминалните романи, и родните филми в този жанр не се срещат особено често. От старите ленти си спомням “Инспекторът и нощта”, някои екранизации по Павел Вежинов, “Не знам, не чух, не видях”, както и няколко сериала. Останах приятно изненадана, когато попаднах на заглавието “Човек на паважа”, още повече, че главната роля в него се изпълнява от Тодор Колев. Мислех, че съм видяла всички филми с негово участие, но се оказва, че имам още да наваксвам. Друго, което пробуди любопитството ми е, че режисьор на кримката е Хачо Бояджиев, който за този проект е напуснал комфортната си зона на мюзикълите и новогодишните телевизионни програми. Сценарият е дело на Любен Станев, като в основата лежи действителен случай, описан в книгата на Петко Здравков “Изповеди на стария прокурор”. По неговото произведение “Един прокурор разказва” пък е създадена легендарната продукция на Георги Дюлгеров “Авантаж”.

В “Човек на паважа” се срещаме с работещите в автобаза. Работният ден на шофьорите тече, а новината на деня, е че на Сашко (Кирил Варийски) му се е родило дете и той иска да почерпи колегите си за щастливото събитие. Запознаваме се и с Тони (Николай Сотиров), 28-годишен, неженен и със собствено жилище, както шеговито се представя пред момичетата. Той е честен, открит и все още е влюбен в Ирина, която е предпочела колегата му Дамян (Антон Радичев).

Вечерта след запивката по случай новородения син на Сашко става пътен инцидент с един от камионите. Прегазеният човек умира, а виновникът избягва. На местопроизшествието пристига оперативна група, водена от следователя Ваклинов (Тодор Колев), който бързо открива следите към автобазата. Уликите и показанията на портиера Бай  Киро (Георги Русев) сочат към Дамян, който се е прибрал последен във видимо лошо настроение. Като капак на всичко се появява и очевидец на инцидента – Стоименов (Велко Кънев), който е в родствени връзки със заподозрения и категорично го разпознава. Въпреки всичко колегите на Дамян не са убедени във вината му, известни съмнения има и Ваклинов. За да се почувства Ирина щастлива, Тони решава да направи фалшиво самопризнание. Показанията му обаче са оспорени дори и от този, когото се опитва да спаси. След по-внимателен анализ на фактите, а и сведението, че базата има черен изход, откъдето се правят незаконни курсове, истината започва да изплува.

Драматургичната структура на филма е изключително добре построена. На моменти е нужна малко повече динамика, но интригата е заплетена и съдържа доста неочаквани обрати. В “Човек на паважа” няма да откриете ужасяващи престъпления, описани и с най-малките детайли. На екрана не се подвизават мрачни убийци, преследвани от цял екип специалисти, които само с помощта на косъм или петно могат да разрешат и най-заплетения случай. Това е преди всичко една правдива човешка история, която както и в живота не винаги има справедлив край и за съжаление реалният виновник не бива наказан.

 

20 ноември 2015 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: