“10 дни неплатени”

Неведнъж съм казвала, че обичам да гледам стари филми, снимани във Варна. Не знам дали е пристъп на носталгия, но се чувствам някак уютно, припомняйки си града такъв, какъвто го знам от моето детство. По тази причина този път се спрях на неизвестната за мен лента “10 дни неплатени”.
Режисьор на филма е Януш Вазов, сценарист Тодор Монов, а премиерата е на 16 юни 1972 г.

Сюжетът е прост и засяга проблемите на младите хора, които са валидни през всяка една епоха. Кога идва правилното време да пораснеш и да поемеш отговорност, трябва ли да осъществяваш амбициите на родителите си или е важно сам да избереш своя път в живота, влюбваш ли се в подходящите хора и доколко да следваш зова на сърцето? Пред всички тези въпроси са изправени и героите в драмата “10 дни неплатени”.

Младият инженер Иван Добрев (Младен Младенов) иска отпуск, който да прекара с майка си, която за първи път идва на морето. Първоначално директорът на завода не желае да разпише молбата, но се трогва от грижовното отношение на младежа към своята майка. Приготовленията за визитата текат с пълна пара, като Иван дори купува нов дюшек от “Образцов дом”. Вечерта обаче, преди пристигането на влака, той се отбива в дискотека, за да изпие по едно с колегите си. Там случайно се среща с Ани (Маргарита Чудинова), която веднага проявява интерес към него. Тя е разглезена професорска дъщеря, която се бунтува срещу опитите на родителите си да я вкарат в житейски коловоз, какъвто те са избрали. Постепенно Иван е запленен от младата жена и дори отива със закъснение на гарата да посрещне майка си. За да компенсира поведението си, той й обещава, че повече няма да я оставя сама.

Увлечението му по Ани обаче става все по-силно и той не спазва дадената дума. Както всяка майка и неговата не харесва избраницата му и не е доволна от присъствието на професорската дъщеря. Конфликтът между поколенията все повече се задълбочава и Ани напуска бащиния си дом като започва да работи в завода при Иван. След серия от недоразумения, двамата все пак признават чувствата си един към друг, но майката на инженера си отива огорчена на село.

Както споменах и в началото, най-силните моменти във филма за мен са свързани с Варна като един от главните персонажи. Стана ми особено мило да си припомня времената, когато градът беше жив, динамичен и пълен с туристи от цял свят или както казва един от плажуващите в продукцията  – “Навсякъде само немци, шведи, човек няма две думи с кого да си каже”.

В останалите роли са актьорите Елена Стефанова, Нейчо Попов, Тодор Колев, Георги Стоянов, Меглена Караламбова и др.

 

1 април 2016 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: