“Последното приключение”

Преди да започна да водя рубриката “8 мм”, и аз като мнозинството познавах Катерина Евро като актриса единствено от незабравимата творба на Людмил Кирков “Оркестър без име”. Когато обаче се зарових по-дълбоко в българската кинематография, открих още няколко заглавия с нейно участие, като две от тях вече сме представяли – “Зона Б-2” и “Брачни шеги”. Но докато във въпросните ленти ролите й са по-скоро епизодични, във филма, за който ще разкажа сега, тя е централният персонаж.

“Последното приключение” е драма по сценарий на Павел Вежинов, чиято премиера е на 16 юни 1984 г. Режисьор е Яким Якимов. Две години след пресъздаването на култовия образ на другарката певица Рени, виждаме Катерина Евро като Мери Плийз. Тя е на 21 години, обичаща също материалните придобвки и лесния живот. Напуснала училище на 17 години, с несполучлив брак зад гърба си и дете, водена като неблагонадеждна. Мери е красива, работи като манекенка и по този начин има възможност да се среща със заможни чужденци, които да й осигуряват вносни дрехи, козметика и дрънкулки. Нейната амбиция обаче е бягството отвъд Желязната завеса и вижда своята златна възможност в лицето на немския бизнесмен Емил. Той е лудо влюбен в нея, обсипва я с подаръци и желае по-скоро да я отведе със себе си в Мюнхен. Планът за бягство неочаквано се проваля, след като товарен самосвал удря багажника на колата, в който е скрита Мери.

В паниката си Емил я мисли за мъртва и я изоставя в гората. След като идва на себе си, героинята на Катерина Евро излиза на пътя, където намира помощ в лицето на инженера Атанас Ковачев (Мариус Донкин). Младият мъж е напълно различен от всички любовници, които Мери е срещала в живота си. Той е благ, наивен, романтичен, посветен изцяло на научното откритие, върху което работи. Взема присърце измислената история, която манекенката му пробутва, и желае да я направи щастлива на всяка цена.
Мери копнее за сигурност, но не си представя същестуването си като домакиня, която ползва градския транспорт и обитава панелка в “Люлин”. След поредица от лъжи и колебания, все пак се премества при Наско, който е готов да се грижи и за детето. Но Мери не е доволна, тя не иска този обикновен живот и след като на сцената отново се появява Емил, решава да се омъжи за него и да постигне заветната цел – заминаването на Запад.

“Последното приключение” е филм за вечния сблъсък духовно – материално, валиден през всички епохи, независимо от политическата система. За невъзможността на истинската любов да пребори страстта към консуматорството, маскирана като стремеж към свобода. Катерина Евро и Мариус Донкин умело пресъздават двата напълно противоположни образа – бленуващата за лукс млада жена и идеалистът, които в крайна сметка стават еднакво симпатични на зрителите.

В останалите роли са Анета Сотирова, Антон Горчев, Юрген Цартман, Емил Марков, Богдан Глишев, Ана Гунчева и др.

 

9 декември 2016 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: