“Пясъчен часовник”

„Пясъчен часовник“ е един от по-малко познатите филми на Георги Дюлгеров. Лентата е телевизионна новела, чийто сценарий режисьорът написва сам по мотиви от разказа на Людмила Петрушевская – „Случаят в Соколники“.
Камерната, на места дори театрална продукция, ни потапя в света на любовта. Тук обаче не става въпрос за банално-сантиментална история, каквато срещаме във всеки втори филм. Тук любовта е странна, кратка и с неочакван финал.

Леда (Мария Сапунджиева) е моден дизайнер, който трескаво подготвя дебютното си ревю. За специален гост на дефилето е поканен маститият бизнесмен Симеон Соколски – Сокола (Владо Пенев). Той закъснява и всички са притеснени, защото публиката вече става нетърпелива. Когато положението става неудържимо, мафиотският бос се появява с характерния за 90-те мобифон в ръка. Сокола всъщност е съученик на Леда от гимназията, но той не я разпознава, въпреки че като ученици са се целували на мостчето в Мусагеница. Дизайнерката е разочарована, защото планът, скроен от друга тяхна приятелка от випуска, е да измъкнат пари от него като го разнежат с отминалите времена. Леда все пак успява да привлече вниманието на бизнесмена като го атакува на балкона на офиса. И след като му доставя удоволствие се сдобива с копче от сакото му и обещание за 1800 долара.

На другата сутрин тя научава, че бъдещият й спонсор е загинал в катастрофа, заедно с шофьора и бодигарда си. Но докато шие поредната одежда в ателието си, Сокола ненадейно се появява на вратата и я уверява, че по чудо се е спасил от смъртта и моли за убежище. Леда се колебае, но след като той й доверява, че е закопал парите на тайно място, тя го пуска при себе си. Двамата се отправят на рисковано пътуване, за да стигнат до скривалището с ценните банкноти. Пътешествието обаче им помага да се преоткрият и да изживеят една красива и страстна любовна история. Леда постепенно забравя за парите и целта й е единствено да скрие дрехите на Сокола, за да не се разбере, че е оцелял. Но след като заравя всички доказателства, той внезапно изчезва. Оказва се, че това е бил неговият призрак – плътеник, който просто е търсел кой да го погребе с обич. За Леда ще остане само споменът от този прекрасен миг.

В „Пясъчен часовник“ откриваме капка магически реализъм – нещо, което не се среща често в родното кино, често изпълнено с прекален битовизъм или хиперболизирана действителност.

В останалите роли са Валентин Гошев, Вълчо Камарашев, Мария Статулова, Весела Казакова и др. Любопитно е, че участие имат и тогавашните студенти на Георги Дюлгеров – Светла Цоцоркова, Венцислав Василев, Майя Виткова – разпознаваеми имена от днешното поколение режисьори.
Оператори са Борис Мисирков и Георги Богданов, художник е Кирил Златков, а музиката е композирана от Асен Аврамов.

 

24 февруари 2017 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: