“Нощ без теб”

В началото е катастрофата. Красива жена шофира в зимни условия, фарове на камион я заслепяват и неизбежното се случва. Следващ кадър –  мъж се обажда по телефона, за да търси Елена. Тя обаче е в Пирогов след пътен инцидент, но е жива. Така историята във филма “Нощ без теб” започва да се сглобява. Мъжът, който звъни е Стефан Стефанов – бившият съпруг на Елена. Както разбираме от първата ретроспекция той е във Велико Търново по нейна молба. Синът им Александър трябва да бъде преместен в тамошния университет, за да не бъде изключен. Въпреки че момчето живее при него, бащата изобщо не подозира за проблемите му. С неохота се съгласява да изпълни желанието на бившата си жена, въпреки че ректорът Дамянов му е състудент. От тази кратка среща започваме да вникваме и в характера на героя – той е принципен и не особено амбициозен. Журналист по професия, цялата му кариера е минала в отдел “Писма на читатели”.

След като разбира за катастрофата, Стефанов тръгва на автостоп за София. Качва се в един тир и докато пътува през нощта с шофьора Продан, в главата му изплуват всички спомени, свързани с Елена.  Дъждовното лято през студентските им години, когато скитат в планината. Селската къща, в която отиват да пренощуват и молят собствениците да им станат свидетели на тайната сватба. Дебютът на Елена като телевизионен репортер, който празнуват с шампанско след неговото късно дежурство. Недоволството й от отказа му да стане зам.-главен редактор и да пише уводните статии във вестника.  И така до срещата в кабинета на другаря Михайлов, където той учтиво моли Стефан да даде развод на Елена, за да може тя щастливо да се омъжи за него.

Историята представлява дисекция на една любов и парченцата живот се наместват като пъзел и постепенно дават цялостната картина. Най-видими са отрязъците, в които любовта все още е съществувала. Защото както казва главният герой – помним първата среща, първата целувка, първата брачна нощ и първата клетва за вярност. Но не се сещаме кога и как сме направили първата крачка към раздялата и отчуждението.
“Нощ без теб” е непретенциозен, човешки филм, повлиян от традициите на френското кино, което се отличава с майсторство в представянето на камерни семейни драми и заплетени взаимоотношения.

Режисьор е Любен Морчев, познат на телевизионните зрители от популярния сериал “Златният век”. Сценарият е на Димитър Начев, а оператор е Димитър Николов. В ролите са актьорите Мирослав Косев, Рената Дралчева, Васил Стойчев, Илия Добрев, Евелина Печева, Михаела Стойкова и др. Премиерата е на 10 март 1990 г.

 

17 март 2017 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: