“Мадам Бовари от Сливен”

Ако трябва с една дума да опиша филма „Мадам Бовари от Сливен“ – това е копнеж. Той е запечатан още с първия кадър, в който виждаме лицето на главната героиня в крупен план, замечтано слушаща песента „Бразилия“. Емилия Велева (Ели Скорчева) е фризьорка, която обаче има по-големи амбиции. Обичаща поезията и филмите на Бергман, тя се задушава от провинциалния живот в Сливен. Не я вълнуват клюките, обсъждани от колежките й в салона, които по този начин също се опитват да избягат от капана на ежедневието, защото и те са нещастни по своему. Вера (Ирина Муравьова) е рускиня, дошла в България с големи надежди, но в крайна сметка се оказва сама с две деца. Другата фризьорка (Пламена Гетова) има успешен брак, обича мъжа си – с нежност го нарича – Моичкия, но и тук има проблем – не може да забременее.

Ема търси принца на бял кон, посещава организирани срещи за запознанства, но няма кандидат, който да се доближава до изискванията й. По време на един такъв бал за самотници в София, докато се лута по коридорите на хотела, се сблъсква с група испански танцьори на фламенко, гостуващи в България. Хуан (Хуан Диего) веднага я очарова и тя се съгласява да излезе да пие нещо с тях. Прибирайки се в Сливен разказва на приятелките си за тайнствения танцьор и им показва плаката с неговия телефонен номер.

Започнала вече да мечтае за идилия в Мадрид, Ема рязко се приземява когато разбира, че номерът е фалшив. За да й помогне да си уреди живота и да не е сама, Вера я запознава с колегата Иван (Стефан Попов). Той е перспективен кандидат-жених, защото е работил две години в Либия, бил е в командировка в ГФР и всичко в апартамента му е вносно. Но за Емилия битовизмите не са важни, не се впечатлява от разказите му как германците имат купища телевизори и хладилници, тя пита дали е вярно, че са студени и не си ходят на гости. Още с този първи сблъсък става ясно, че двамата обитават различни светове. Героинята на Ели Скорчева все пак решава да се нанесе при него заради сигурността и закрилата. Душата й обаче жадува за романтична и страстна любов, но при Иван битието и се свежда до опити за хващане на сръбската телевизия, където дават италианското футболно първенство, гледане на екшъни на видеото, секс в събота вечер и обещание за брак, ако забременее.

Тягостното й съществуване се разчупва, когато неочаквано се среща с режисьора Петко Деспотов (Филип Трифонов). Той е професионален актьор, но в момента ръководи самодейна театрална трупа. Привлечен от Ема, Деспотов й предлага да изиграе Мадам Бовари в представлението, върху което работи в момента. Магията на сцената обсебва младата фризьорка и тя започва напълно да се идентифицира с персонажа си. Петко изглежда като мъжа от приказките – обсипва я комплименти, рецитира Емили Дикинсън, тя е готова да избяга с него на минутата. Напуска Иван и прави тайно аборт, само за да разбере, че режисьорът е поканен в столична трупа, за да играе Шекспир и в новия му живот няма място за нея.

„Мадам Бовари от Сливен“ е по сценарий на Илия Костов (познат от филмите „Трака-трак“, „Асистентът“, „Време за жени“, „Слънчево“) и за пореден път се занимава със съдбата на малкия човек. Тук обаче героинята не иска луксозни вещи, не желае бляскаво съществуване на Запад и подобно на Мадам Бовари на Флобер „мрази обикновените герои и умерените чувства“. Тя се бори с еснафщината със силата на любовта и единствената й мечта е да бъде с мъж, когото обича истински.

Лентата на режисьора Емил Цанев е последното участие в киното на актрисата Ели Скорчева („Адаптация“, „Ева на третия етаж“, „Дом за нашите деца“, „Търновската царица“, „Вампири, таласъми“), а в екипа участва и рускинята Ирина Муравьова – носител на „Оскар“ за филма „Москва не вярва на сълзи“.

 

31 март 2017 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: