“Събеседник по желание”

След като преди време представихме филма „Хирурзи”, в който главната роля беше поверена на Васил Михайлов още преди да стане всенароден любимец с капитан Петко войвода, сега се обръщаме към лента, снимана след огромния успех на сериала. Премиерата на „Събеседник по желание” е на 15 октомври 1984 г. Режисьор е Христо Христов, който заедно с Валентин Ганев е и съсценарист. Предполагам, популярността на Васил Михайлов е натежала при избора на подходящ човек за главното действащо лице, защото сюжетът се върти именно около известен на публиката актьор.

Боян Бъчваров – Бъч е на върха на кариерата си – участия във филми, звезда в театрални постановки, съвсем скоро му предстои премиера на „Бай Ганьо” в столичен театър. Поканен е като гост в популярната рубрика на предаването „Всяка неделя” –  „Събеседник по желание”. По времето, когато нямаше социални мрежи, жълта преса и папараци не дебнеха от всеки ъгъл, това беше почти единственият начин хората да научават нещо от личния живот на знаменитостите. Разговорът върви по план – разказва за младостта си, смята се за късметлия в живота и професията. С една дума е доволен изцяло от съдбата. Тук обаче се появява неудобен въпрос от зрител, който смята, че синът му е влязъл незаслужено във ВИТИЗ. Той успява да се измъкне от положението, но хвърля известна сянка върху нравствения му статус.

Скоро след телевизионното участие обаче здравословното му състояние неочаквано се влошава. Приемат го в болницата за пълни изследвания и се оказва, че има левкемия. Новината преобръща изцяло отношението му към живота. Като всеки един човек в подобна ситуация, започва да си прави равносметка и да се опитва да поправи сторените в миналото грешки.

Среща случайно провинциалната актриса Миряна, с която са имали връзка. Сега тя е в София, но има проблеми с алкохола и трудно си намира роли. Двамата се сближават отново, като той пробва по всякакви начини да подпомогне възстановяването на кариерата й. Отказва участие в бъдещ сериал за сметка на поставянето на пиеса на негов познат, която навремето не е подкрепил пред художествения съвет. Една от най-сложните битки се оказва да се сближи отново със сина си Кирил, който цял живот се опитва да излезе от сянката на властния си баща и се разбира, че дори се страхува от него.

Нещата обаче не се подреждат както трябва, а времето му изтича като в пясъчен часовник. Единственото, което го поддържа жив, е любовта към изкуството.

Освен Васил Михайлов, в останалите роли ще видим Валентин Ганев, Лиляна Ковачева, Иван Кондов, Жана Караиванова, Константин Коцев, Юрий Яковлев, Вълчо Камарашев и др.

 

13 октомври 2017 г., 8 милиметра, “Формално”

Share: